İlk İş Pozisyonunuz

Başarı için Stratejiler

Yeni işvereniniz, şirketteki potansiyel başarılarınızı gördüğü için sizi işe aldı. Değerinizi göstermek için ne kadar hevesli olsanız bile önce kendinize gözlem yapmak için biraz zaman tanıyın ve öğrenin. Şirket ve şirket içerisindeki çalışanları daha iyi tanımaya başladıkça, neyin neden ve nasıl yapıldığını anlamaya başlayacaksınız. Yakın zaman sonra kimsenin işine karışmadan, siz de bir şeyler katmaya ve yararlı olmaya başlayacaksınız.

Sorumluluklarınızı Yerine Getirin

İlk işiniz hayalinizdeki iş olmayabilir fakat herkes bir yerden başlamak zorundadır. Bazı projeleri yaparken eğlenecek, bazılarını yaparken hiç haz etmeyeceksiniz. Bazı projeleri kolaylıkla yapacaksınız, bazılarında zorlanacaksınız. Yeteneğiniz doğrultusunda her görevi şevkle tamamlayın. Bu projeleri tamamlarken pozitif tavrınız ve çalışkanlığınız, işveren ve çalışma arkadaşlarınız tarafından size duyulan saygıyı artıracaktır. Bu durum sizin takımın değerli bir üyesi olarak görülecek ve istediğiniz projeler üzerinde çalışma rahatlığını size sağlayacaktır.

İnisiyatif Alın

İş tanımının ötesine geçin, diğer insanlara yardım edin, risk almaya hazır olun ve projelere tamamlanmadan göz atın.

Kendinizin Önüne Geçmeyin

İşinizin ne kadar sıkıcı, önemsiz ya da saçma olduğunu düşünmeksizin, işinizi öğrenin ve düzgün yapın. İşe yeni giren birçok kişi eski pozisyonlarına bakar ve terfi etmek için çok zaman harcar ve bu sırada ellerindeki işi ihmal eder. Terfi etmek için mevcut pozisyonunuzda sizden beklenenleri karşılamanız gerekir.

Takım Oyuncusu Olarak İtibar Kazanın

Sadece kendisi için bir şeyler yapan kimse kazanamaz. İnsanları kendi kazançlarınız için kullanmayın ve çalıştırmayın. Her seviyedeki ve pozisyondaki insana saygı duyun ve itibar gösterin.

İşi Tamamlayın

Mesaiye kalmak pahasına bile olsa, projeler bitmeden önce sorumluluk ve güvenilirliğinizi göstermek adına projelere yaklaşan teslim tarihinden önce göz atın.

Kendinizi Vazgeçilmez Yapın

Çalışma arkadaşlarınıza yardımcı olun, projelere katılın ve yeni beceriler öğrenin. Şirkete ne kadar çok şey katarsanız, pozisyonunuzu o kadar korumuş olursunuz. Kendinizi yeni sorumluluklar için hazırlamak, mevcut pozisyonunuzda şirket küçülmeye gitse bile, sizin yerinizi koruma şansınızı artıracaktır.

İşvereninizi Bilgilendirin ve Bu Bilgileri Güncel Tutun

İşvereniniz ile ne üzerinde çalıştığınız ve çalışmalarınızın nasıl gittiğine dair resmi ve resmi olmayan diyaloglar başlatıp onu bilgilendirin.

İşvereninizin Etkiletişim Tarzını Öğrenin

İşvereniniz sık sık yarıda kesilmekten hoşlanır mı? Ya da planlanmış toplantılar daha mı tercih edilebilir? Günlük brifingler? Yazılı raporlar? İşveren ile iyi bir ilişki farklı çalışma tarzlarında hassaslık gerektirir. İletişim yollarını açık bırakın.

Verimliliğinizi Artırmak İçin Çevrenizi Kullanın

Sizin birincil çevreniz ofisteki çalışanlardır. Çalışma arkadaşlarınızı profesyonel olarak tanımak için zaman ayırın. Uzmanlık konuları hakkında bilgi sahibi olun. Yardımcı olmak için istekli olun ve saygılı bir şekilde yeteneklerinizi ve bilginizi paylaşın. Ek olarak, profesyonel bir kuruluşa katılmak çevrenizi genişletmenin bir diğer yoludur. Eğer alandaki yetkin kişi siz değilseniz, o kişinin kim olduğunu öğrenin. Bir buluşma ayarlayın ay da bir öğle yemeğine davet edin, bu şekilde sahip oldukları bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Planlı ve Organize Olun

Her gün yapılacaklar listesi hazırlamayı kendinize alışkanlık edinin. Gün planlayıcı, bilgisayar ya da telefonunuzu kullanıyor dahi olsanız, günlük işlerinizi ve görevlerinizi aksatmamanızı sağlayacak bir araç bulun.

Şirketinizin Kültürünü ve Geleneklerini Öğrenin

İş arkadaşlarınızı yakından takip edin. Nasıl konuşurlar, nasıl giyinirler, nasıl davranırlar ve işlerini nasıl yaparlar? Müşteri, patron ve ara yöneticilerle nasıl ilgilenirler? Şirket içerisinde konuşulan dil nedir? Ortak paydalara bakın ve bu şekilde şirketin norm ve değerlerini ihlal edip etmediğinizi görün.

İlerlemenizi Ölçebileceğiniz Ara Hedefler Belirleyin

Gerçekleştikçe başarılarınızın kaydını tutun. Güçlü ve zayıf noktalarınızı şirketinizin görebileceği bir şekilde not edin. Yapıcı eleştirilere açık olun, bu iş performansınızı artıracak ve sizi başarıya götürecek bir anahtardır.